Sommarutställning Lindberghallen Djurås
14 juni -17 augusti 2013

utstall2 2013

Öppettider

Tisdag & Torsdag: 16-19
Onsdag & Fredag: 10-13

Välkomna!

Arrangör: Kultur Gagnef

utstall3 2013

Från utställningen i Adelborgsalen i Lindberghallen, Djurås.

 

Arctic Flora kallar jag mitt pågående arbete om fjällväxter. Floran ovanför trädgränsen på fjällhedarna består av små och på lite håll oansenliga växter. Kommer man nära framträder en fascinerande värld av utsökta färger och former bara man tar sig tid att titta efter. Växterna har väl fungerande proportioner och konstruktioner anpassade till det hårda och utsatta klimat de växer i.

Den pågående klimatförändringen är tydlig och påtaglig i de svenska fjällen med krympande glaciärer och en trädgräns som flyttar högre upp men ett varmare klimat påverkar så mycket annat än bara glaciärer och isbjörnar. Tänk om denna växtmiljö obemärkt försvinner från ett landskap som inte är det mest lättillgängliga. Hur många kommer att fråga efter den? Om jag förstorade växterna, hur skulle de se ut då? Skulle det kunna vara en överlevnadsstrategi även för en fjällväxt att bli större.

Det centrala i utställningen är de skulpturala växter som är placerade mitt i rummet. Tillsammans med ljudillustrationer och ett bildspel bildar de en installation. Växterna är modeller byggda i en omvänd skala med det ungefärliga förhållandet 5:1. Utseendet på blommorna är inte exakta avbildningar eftersom jag utgår från mina skisser i färg och blyerts. De blandas sedan med min minnesbild och upplevelse av växterna samtidigt som jag vill bibehålla dess karaktär. På väggarna hänger digitala teckningar, grafiska blad och stillbilder ur en animation, alla med med utgångspunkt i mina skisser. Skisserna har jag samlat på mig under några somrars fjällvandringar.